Tentoonstelling

Eucalypta
poster: Michiel Schuurman
De Eucalypta sociëteit werd in 1929 opgericht door een groep vrouwen in Amsterdam. Stammend uit een vroeg bewustzijn omtrent drastische klimaatverandering, richtte zij zich op de promotie van vegetatieve recreatie in Amsterdam Noord (jaren 20 en 30). In de jaren veertig ging de focus onder dwang van de bezetter uit naar onderhoud van tropische kassen voor carnivore planten.

De Eucalypta sociëteit keerde zich tegen evolutie en innovatie, in het bijzonder tegen de vroege innovatie van de ruimtevaart, die het volk volgens hen ‘geen verlichting, enkel verduistering’ zou gaan brengen. Bekend werden zij met hun bijzondere vorm van campagnevoeren: vermomd in DNA- en plantvormige pakken verspreidden zij kreten als ‘verlichting is verduistering’, ‘erken uw plantaardigheid’ en ‘mens, keer terug’.

De groep vrouwen werd al gauw beticht van huichelarij en hekserij, zij werden door buurtbewoners verjaagd uit hun gebouw aan de Hortensiastraat na meermaals slachtoffer te zijn van vernielingen en bedreiging. Nadat het pand zo’n 30 jaar leeg had gestaan werd het tijdens de emancipatiebewegingen van de jaren zestig een geliefde ontmoetingsplek voor de lokale alternatieve jeugd en Zuid Amerikaanse vluchtelingen, waar ‘fernoverde’ werd geserveerd, een middel gebaseerd op ‘Hardleaf 3’, het hoofdingrediënt van vloeibare astronautenvoeding. 

Nu dat hekserij alom vertegenwoordigd is in de samenleving, heeft de Eucalypta zich grotendeels teruggetrokken uit de publiciteit, maar op 21 december 2018 openen Bernice Nauta, Pim Blokker en Derk Thijs de Eucalypta opnieuw. Eucalypta wijdt haar ruimte feestelijk in met de tentoonstelling ‘Wokkels’. 


Kunstenaars: Pim Blokker, Bernice Nauta, Derk Thijs
Opening: friday 21 december 19:00
Open: thu 3 until sat 5 january, 14-17 hrs 
Finissage: Saturday 5 january 17:00-21:00 hrs